Proiectul ”Şi bătrânii sunt ai noştri!”

b_120_150_16777215_0___pics_proiecte_si_batranii_sunt_ai_nostri_Colaj1.jpgScopul: Implicarea bătrânilor din Judeţul Mehedinţi în viaţa socială a comunităţii, îmbunătăţind astfel comunicarea şi activităţiile de grup dintre tineri şi bătrâni.

Obiective:

- să promoveze înţelegerea şi acceptarea reciprocă între bătrâni şi tânăra generaţie;

- să implice 20 de tineri voluntari (liceeni);

- să identifice bătrâni şi să întreţină activităţi în 2 adăposturi pentru bătrâni, Clubul Pensionarilor şi comitetele filantropice, în legătură cu biserica;

- să ofere consiliere şi socializare pentru 60 de bătrâni din 2 adăposturi pentru bătrâni, Clubul Pensionarilor şi comitetele filantropice în legătură cu biserici.

b_120_150_16777215_0___pics_proiecte_si_batranii_sunt_ai_nostri_Colaj2.jpgBeneficiari:

- 60 de batrani vor fi implicati in terapie ocupaţională, consiliere, activităţi de socializare (vizite la obiective turistice, organizarea unor expoziţii, călătorii);

- 15 bătrâni vor fi selectaţi în funcţie de abilităţile lor şi vor fi instruiţi în educarea copiilor (program comunitar de dezvoltare a şcolilor). Aceştia vor putea să îşi împărtăşească cunoştinţele şi experienţa elevilor şcolilor primare (croşetat, pictură pe sticlă ... sau alte activităţi creative).

Parteneri: DGASPC Mehedinţi

Finantatori:  Ambasada S.U.A, Bucureşti, România

Locul de desfasurare: Judeţul Mehedinţi

Descrierea proiectului:

   Proiectul a urmărit să implice persoanele vârstnice din Judeţul Mehedinţi în viaţa socială a comunităţii în care trăiesc.

b_120_150_16777215_0___pics_proiecte_si_batranii_sunt_ai_nostri_Colaj3.jpgProiectul s-a bazat pe conceptul de îmbătrânire activă, generând activităţi care pot menţine bătrânii implicaţi în viaţa socială a comunităţii din care fac parte.

Beneficiarii proiectului: 60 de bătrâni de la 2 adăposturi pentru bătrâni, Clubul Pensionarilor şi Comitetele filantropice, vor fi implicaţi în aceste activităţi; aceştia vor participa la activităţi de consiliere, terapie ocupaţională şi instruire în vederea transferării cunoştinţelor celor tineri, astfel creând un sentiment de implicare în viaţa socială.

   Un grup de 20 de voluntari, 2 psihologi şi 2 terapeuţi ocupaţionali vor fi folosiţi în activităţi pentru 60 de bătrâni. Voluntarii vor fi instruiţi în tehnici de socializare şi vor fi "mentori" pentru cei bătrâni, creând un program educaţional pentru tineri. Din grupul de bătrâni, 15 vor fi antrenaţi în educaţie civică şi dezvoltarea comunităţii pentru şcoliile primare din Judeţul Mehedinţi.

b_120_150_16777215_0___pics_proiecte_si_batranii_sunt_ai_nostri_Colaj4.jpgBătrânii vor fi implicaţi în 4 evenimente diferite (expoziţii, excursii, vizitarea obiectivelor turistice) şi vor creea diferite obiecte în timpul activităţilor terapiei ocupaţionale care vor fi expuse pentru o zi la un eveniment public, organizat în colaborare cu Muzeul "Porţile de Fier". Obiectele vor fi apoi donate copiilor orfani, mărind sentimentul de implicare al bătrânilor în viaţa comunităţii.  

Perioada de derulare: 1 septembrie 2008 – 28 februarie 2009

Bugetul proiectului: 36.200 $