Interacțiune în limbaj mimico-gestual...cu voluntarii!

 

      Tinerii voluntari ai Asociației Filantropia Severin au continuat acțiunile de voluntariat din ”Săptămâna voluntarului creștin”, 15-19 octombrie. Marți, 16 octombrie, ei au interacționat cu persoanele cu deficiență de auz și vorbire, membrii ai Asociației Naționale a Surzilor din România, filiala Dr. Tr. Severin.

      Voluntarii au primit informații despre istoria surzilor, a asociației, asupra modului în care asistentul social lucrează cu persoanele cu deficiență de auz și vorbire, a problemelor cu care acestea se confruntă în prezent: lipsa locurilor de muncă, a interpreților în limbaj mimico-gestual, a instituțiilor de învățământ în Dr. Tr. Severin pentru copiii și tinerii cu deficiență de auz și vorbire, costurile foarte ridicate la achiziționarea protezelor auditive, etc.

      Voluntarii au avut ca ”profesori” în limbajul mimico-gestual persoane cu deficiență de auz și vorbire, care i-au învățat dactilemele (alfabetul) și să se prezinte în limbajul semnelor. De asemenea, pentru a înțelege cât de important este pentru o persoană cu probleme de auz și vorbire să fie înțeleasă de cei din jur și cât de dificil este să comunici cu o astfel de persoană, dacă nu cunoști limbajul mimico-gestual, tinerii voluntari au fost puși ”față în față” cu o persoană cu deficiență de auz și vorbire, pentru a încerca să comunice.

      Evenimentele desfășurate în aceste prime două zile din ”Săptămâna voluntarului creștin” a oferit voluntarilor noștri o înțelegere corectă a nevoilor și a problemelor cu care persoanele cu deficiență din municipiul nostru se confruntă astăzi.

 

              alt             alt